За живота на първомайстора-строител на България Майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето)

Документално-художественият филм „Фичето“ има за цел да запознае зрителя с не много популярни факти и събития от живота на първомайстора-строител на България Майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето).

В сценария за филма са залегнали резултатите от изследванията на българския журналист и писател-изследовател Румен Василев, изложени в книгата му „Свещеният триъгълник“. За мнозина това е едно от най-последователните и най-пълните обобщени изследвания за българските строителни братства

И вероятно това е така, защото тя е почерпила факти, легенди и предания, съхранени в близо стотина труда на наши и чужди автори, както и от библейски писмени източници за произхода и връзката c многовековната гигантска работа, която са оставили след себе си строителните братства в паметниците – жалони в развитието на човешката цивилизация. (в. Строител)

Филмът е осъществен от творчески колектив в състав:

  • Режисьор – Добрин Керестелиев, БНТ;
  • Сценарист и редактор – Нана Кръстева;
  • Втори оператор, компютърен монтажист и аниматор – Яна Милева;
  • Консултанти – от Исторически музей „Колю Фичето“ в Дряново.

По инициатива на председателя на Сдружение „За старите зидари“ бизнесменът господин Красимир Георгиев, финансовата подкрепа и грижата за създаването на филма, и популяризирането на живота и дейността на Първомайстора чрез него поема Масонска ложа „Уста Колю Фичето“ от ОВЛБ, регистрирана от Софийски градски съд като Сдружение с нестопанска цел „Уста Колю Фичето“.

Първото представяне на филма е в Дряново като част от програмата по време на летния празник „Колю Фичето фест 2015“.

Почетна грамота Масонска Ложа "Уста Колю Фичето"

Община Дряново изрази благодарността си към ложа „Уста Колю Фичето“ с почетна грамота:
„За принос и подкрепа на Дряново по повод честването на 215 годишнина от рождението на бележития български архитект и строител дряновецът Никола Фичев“

Документално-художествен филм „Фичето“: