Документално-художественият филм „Фичето“ има за цел да запознае зрителя с не много популярни факти и събития от живота на първомайстора-строител на България Майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето).

В сценария за филма са залегнали резултатите от изследванията на българския журналист и писател-изследовател Румен Василев, изложени в книгата му „Свещеният триъгълник“. За мнозина това е едно от най-последователните и най-пълните обобщени изследвания за българските строителни братства

И вероятно това е така, защото тя е почерпила факти, легенди и предания, съхранени в близо стотина труда на наши и чужди автори, както и от библейски писмени източници за произхода и връзката c многовековната гигантска работа, която са оставили след себе си строителните братства в паметниците – жалони в развитието на човешката цивилизация. (в. Строител)

Филмът е осъществен от творчески колектив в състав:

  • Режисьор – Добрин Керестелиев, БНТ;
  • Сценарист и редактор – Нана Кръстева;
  • Втори оператор, компютърен монтажист и аниматор – Яна Милева;
  • Консултанти – от Исторически музей „Колю Фичето“ в Дряново.

По инициатива на председателя на Сдружение „За старите зидари“ бизнесменът господин Красимир Георгиев, финансовата подкрепа и грижата за създаването на филма, и популяризирането на живота и дейността на Първомайстора чрез него поема Масонска ложа „Уста Колю Фичето“ от ОВЛБ, регистрирана от Софийски градски съд като Сдружение с нестопанска цел „Уста Кольо Фичето“.

Първото представяне на филма е в Дряново като част от програмата по време на летния празник „Кольо Фичето фест 2015“.

Община Дряново изрази благодарността си към ложа „Уста Кольо Фичето“ с почетна грамота
„За принос и подкрепа на Дряново по повод честването на 215 годишнина от рождението на бележития български архитект и строител дряновецът Никола Фичев“.

Документално-художествен филм „Фичето“:

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *