Ние сме най-старото демократично общество на свободната съвест и неограниченото познание

Вестник Строител

Емил Христов

Ренета Николова

Г-н Китанов, Обединената велика ложа на България отпразнува Рождеството на Св. Йоан, ден, в който по традиция българите отбелязват и празника Еньовден. Защо този ден е специален за масонството?

Еньовден за нас е най-светлият, тачен от незапомнени предхристиянски времена, народен празник, свързан с множество поверия. Ден, който се отбелязва от минимум 5 млн. души по света. Историята е много стара. Тя е свързана със Слънцето – древния символ на животворното съзидание. Еньовден е денят на Лятното слънцестоене за Западното полукълбо – 21 – 22 юни, и се празнува на 24 юни. Тогава денят е най-продължителен, Слънцето грее най-силно и дълго. Според народните вярвания на Еньовден се случват чудеса. Той е и повратна точка, от която денят започва да намалява, а годината да клони към зимата.

Слънцето и неговото движение по небесната сфера неизбежно имат своето отражение и в масонските ритуали, включително при откриване на ложата. Така например масоните започват своята работа в ложата символично по пладне. Обяснение може да се намери и в древен Египет. По пладне Слънцето, върховният за египтяните бог Ра, е в зенита си, а сянката, олицетворяваща чудовището Апофис (змията на мрака), е най-къса и следователно силата му е най-малка. Циклично повтарящите се природни явления и най-вече фазите на Слънцето са били възприемани в древността като божествена проява, свързвана с раждането, умирането и възкръсването за нов живот на редица божества. Множество най-древни вярвания и мистерии – от Шумер и земите на Двуречието през религиозните вярвания и мистериите на древните египтяни и гърци, митраизма, юдаизма и християнството, са проникнали и намерили място в ритуалите и символиката на масонството.

Самият ден за нас протича нормално. Събираме се в храма, където се отправят послания към по-младите, в които се припомня историята и основните задължения на масона към обществото и просперитета на България. На този ден отбелязваме и Новата масонска година и всичко това се свързва с деня на Йоан Предтеча, който е закрилник на християнските братства и на зидарите. С приемането на християнството двуликият римски Бог и покровител на занаятчиите Янус е преименуван от църквата на Йоан в двете си измерения. Лятното слънцестоене е посветено на Св. Йоан Кръстител – Предтеча, и неговата рождена дата 24 юни, а Зимното – на Св. Йоан Евангелиста, и е свързано с рождената дата на бог Митра. Има и трети Св. Йоан – Милосърдник, наречен Йерусалимски. Взети заедно, тримата светци са събирателен образ и символ на праведния масон и задълженията му да пренесе техните добродетели извън стените на Храма.

Интересен е и фактът, че макар и да има светец покровител на архитектите и строителите – Св. Тома, ние, Свободните зидари, честваме Св. Йоан, защото в него е обобщен дълбокият философски смисъл на изграждането на моралните качества и ценностна система на личността, а чрез нея и на обществото като цяло.

Защо се наричате Свободни зидари? Каква е символиката зад това име?

В нашите среди масон или свободен зидар значи едно и също. Свободни зидари е философско понятие. Ние наблягаме върху начина на мислене и на отношението ни към света, в който живеем. Стремим се да изградим личности, способни да реализират идеалите на свободата и просперитета в обществения живот и красотата в междуличностните човешки взаимоотношения. Ние сме организация на свободни хора. При нас няма насилие, няма заповеди. Всичко се изгражда на основата на дискусията, на откровените разговори, на убеждението.

Членството е отворено за мъже от всички раси и вероизповедания, които търсят самоусъвършенстване и се ползват с добро име.

Масонството винаги е било обвито в мистицизъм. През годините за него не се е писало много. Какво доведе до желанието за повече публичност пред обществото?

Основната тайна на масонството е, че няма тайни. През годините за много хора сме били еретици, конспиратори, безбожници, а дори и сатанисти. За всички тоталитарни режими, религии и диктатури сме може би такива. Защото в историята на човечеството ние сме най-старото демократично общество на свободната съвест и неограниченото познание. В католическия свят, ако си масон, се смята за грях. Нашата църква също няма добро отношение към масоните. В Англия обаче е въпрос на чест и достойнство да кажеш, че си член на масонска ложа. Това е свързано преди всичко с протестантското вероизповедание.

Въпреки че винаги ще има хора, които ще се съмняват в нас, а някои дори и ще се страхуват, решихме да се открием за света. В ОВЛБ имаше сериозни вътрешни обсъждания, но стигнахме до извода, че нямаме основания да се крием. Разпространените митове за нас нямат нищо общо с истината. Не сме онези, които искат да управляват света. Стремежът ни е да го направят по-хуманен.

Тази година беше нестандартна за всички. Как се отрази COVID-19 на работата на ОВЛБ?

Като организация ние даваме пример за спазване на законите и наредбите в държавата. Естествено се съобразихме с всички препоръки. Преустановиха се срещите ни с декрет на Великия майстор. В ложите продължихме да работим онлайн.

Искам да подчертая, че много наши членове се включиха като доброволци по време на епидемията от К 19 в България. 45-има братя се регистрираха като доброволци и работиха в болниците в страната. Освен това по молба на Великата ложа на Сан Марино 5 наши ложи се обединиха и помогнаха с медицински консумативи.

Между 250 000 и 300 000 лв. са средствата, които ОВЛБ е дарила по време на пандемията, причинена от коронавируса, като проведохме общо 47 дарителски акции.

Преди една година интервю за в. „Строител“ даде Великият майстор Искрен Йотов. Вие сте Велик оратор на ОВЛБ. Какво се промени за последната една година?

Промени се това, че покрай пандемията и свързаната с нея карантина се спря дейността ни. Имахме планове за откриването на първия музей на масонството у нас, но заради коронавируса това се отложи. Продължаваме да събираме експонати за музея. Как ще се развият в бъдеще нещата – ще видим, всичко зависи от обстановката. По принцип за нас тази година е изборна. Би трябвало да се проведат избори за нов Велик майстор и Велики сановници. Предполагам, че това ще се случи през есента.

На 20-и юни се навършиха 5 г. от обединението на масонството в България. Как бихте коментирали този факт?

Каквото и да кажа, ще е малко. Щастлив съм, че това се случи. Обединението беше полезно за всички нас. Доказахме, че можем да съграждаме, да работим заедно.

Това беше оценено по достойнство от регулярните масонски ложи по света и дадено за пример на тези, които все още живеят с подобни проблеми.

Тук е важно да отбележа, че ОВЛБ има над 130 признания от цял свят. Ние сме Регулярната Обединена Велика масонска ложа на България. В страната има и други ложи, които обаче не са признати. Не можем да забраним на никого да се сдружава. Но пред света – ние сме официалният представител на българското масонство!

Какво ще пожелаете на нашата аудитория?

Пожелавам на Вашите читатели честност към това, което вършат. Добре дошли са при нас. Ние не сме тайна, ние сме елитна организация и всеки, който има качества и смята, че може да бъде полезен, винаги е добре дошъл.

На нашите членове, включително и на себе си, пожелавам да не бъдем огледален образ на обществото, в което живеем, защото то според мен боледува и има нужда от нашата безкористна помощ. Нека да ни води вярата в смисъла и необходимостта от Великия Градеж, защото в архитектурата на знанието и безкрайността няма мое време и нейно пространство. Защото ТАМ НИЕ сме и КАМЪКЪТ, и ЗИДАРЯТ, и АРХИТЕКТЪТ, и ХРАМЪТ. Защото ТАМ идоли няма. Там всичко е СВЕТЛИНА!

Борис Китанов, Велик оратор на Обединена Велика ложа на България: Ние сме най-старото демократично общество на свободната съвест и неограниченото познание